FORGOT YOUR DETAILS?

Què és el Gremi de Margers de Mallorca?

El Gremi de Margers de Mallorca va néixer l'any 2016 per iniciativa d'un grup de margers, amb l’objectiu de posar en valor l’ofici de marger; promoure la qualitat i l’excel·lència en l’exercici d’aquest ofici; lluitar contra l’intrusisme; posar nom als autors de les feines d’un ofici gairebé sempre anònim; promoure i difondre les bones pràctiques en l'ús de la tècnica de pedra en sec; i estudiar, difondre i protegir el patrimoni de la pedra a Mallorca, al conjunt de les Illes Balears, al Mediterrani i al món.

Molts dels impulsors del Gremi es varen formar a l’Escola de Margers, nascuda  l’any 1986 en un moment en què l’ofici de marger estava en perill de desaparició a causa de la manca de demanda i de l’envelliment dels mestres.

Paradoxalment, malgrat l’innegable pes històric de l’ofici, no han existit eines gremials al llarg dels segles precedents destinades a protegir els valors i tècniques de l'ofici.

Cal tenir en compte que només a la Serra de Tramuntana es poden comptabilitzar fins a 18.000 km lineals de marges, construïts pedra a pedra, dècada a dècada, segle a segle. La pedra seca és avui part intrínseca del paisatge de Mallorca i la seva tècnica, un patrimoni viu que cal conservar.  Un patrimoni material i immaterial, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

En els primers cinc anys, el balanç de l'actuació del Gremi de Margers ha estat tan positiu com insuficient, atesa la magnitud del que queda per fer. La primera prioritat del Gremi, i aíxi es va expressar ja en la presentació pública a La Misericòrdia amb més de 80 margers presents a la sala, ha estat desencallar i promoure l'aprovació de la qualificació professional de l'ofici a nivell estatal, una passa imprescindible per al reconeixement oficial de la professió i única manera de garantir la formació reglada de noves generacions de margers, és a dir, la continuïtat de l'ofici. La segona prioritat ha estat reclamar de l'administració pública una actuació coherent en l'obra pública amb la protecció de la pedra seca: no cal dir que han estat cinc anys en què el Gremi s'ha pronunciat una vegada i una altra davant insensateses com la reparació del torrent de Sant Llorenç després de la torrentada, els marges prefabricats a la carretera de Sóller i tants d'altres. Cal destacar que, l'any 2019, el Gremi es va mobilitzar per aconseguir la restauració amb la tècnica tradicional de l'esboldrec d'un revolt construït amb un marge de pedra seca de 10 m d'altura en el tram del Salt de la Bella Dona de la carretera d'Inca a Lluc. Entre la reclamació del Gremi i l'adhesió  popular, es va fer prou força per canviar el projecte inicial que només contemplava formigó i ciment, els mestres margers del Gremi varen poder restaurar el marge amb una feina tan ben feta que  enorgulleix la professió. Finalment, el Gremi ha fet costat a la reclamació del veïnats de  Portocolom en favor de la restauració del Moll de sa Duana,  assessora les cales i els informes per determinar la tècnica usada fa un segle i té encomanada la supervisió periòdica de les obres per garantir-ne una restauració correcta.

 

TOP