FORGOT YOUR DETAILS?

Què és el Gremi de Margers de Mallorca?

Nascut el 2016, el Gremi de Margers de Mallorca és un nexe d’unió entre els diferents professionals d’un dels nostres oficis més antics. Paradoxalment, malgrat el seu innegable pes històric, no han existit eines gremials precedents destinades a protegir els valors i tècniques d’aquest ofici, ni molt manco noms de carrers que retin homenatge a la feina realitzada per tantes mans anònimes.

Amb el pas dels segles, el treball de la pedra en sec –tota una arquitectura sense arquitecte– ha esdevingut gairebé en una forma d’art: la petjada que deixa la mà de l’home a la naturalesa amplifica l’espectacularitat del seu paisatge. Només a la Serra de Tramuntana es comptabilitzen més de vint mil quilòmetres de marges: pedra a pedra, s’ha acabat convertint en un element tan característic com necessari de la seva geografia. Gairebé, aquestes mateixes pedres podrien contar-nos la nostra pròpia història, com a societat, com a poble.

Per això, el Gremi vol reivindicar la feina de marger que s’ha mantingut viva i potent a Mallorca sense tall històric, mantenint la tradició i els coneixements transmesos entre generacions durant segles. De la mateixa forma, vol posar en valor el patrimoni de la pedra en sec tant de Mallorca com de les Illes Balears, del Mediterrani i del món sencer com a un bé cultural universal a preservar.

TOP